20 Aralık 2010 Pazartesi

A L Y A N S

Alyans yüzüğü tarihte ilk olarak Romalılar tarafından kullanıldı. Evli çiftleri bekarlardan ayıra bilmek amaçlı. Yüzük demirden yapılırdı ve içine sözler yazılarak kullanılırdı. Bu yazılar bir çeşit kendini ifade kimi zaman da büyü gibi görülürdü. Yazılar “seni seviyorum”, “sen benim içinsin”, “şansın olacağım”, “itaat et ve sev” gibi olurdu. Günümüzde de evlilik yüzüklerinin içine yazılar yazılmaktadır. Bu tarihten gelen gelenek hala sürdürülmektedir.
İlk çağlarda yüzük, erkeğin evleneceği kişiyi satın aldığı anlamını taşıyordu. Yüzüğün kırılması veya kaybolması evliliğe zarar geleceğini simgelerdi. Bu batıl inanca zamanızda da inanılmaktadır. Başka bir batıl inançsa, gelin damada yüzüğü takarken yüzük parmakta takılırsa, evde gelinin sözü geçeceğini, damat yüzüğü gelinin parmağına takarken takılmazsa eğer, evin reisinin damat olacağına işaret olarak görülürdü. 9. yy.’da Papa nişanlıların yüzük takmasını şart koşmuştur. Yüzüğün sembolik anlam taşıması o zamanlardan bu günlere kadar gelmiştir. Eskilerde yüzük seçimi sadece erkeğe aitken, bugün çiftler yüzüklerini beraber seçiyorlar.
Damat adayları evlilik yüzükleri için sarı altın, beyaz altın, platin, titan ve gümüş madenlerden yapılan sade modelleri tercih ederken, gelin adayları değerli taşlarla süslü daha gösterişli yüzükleri tercih ediyor. Kadının doğasında olan çekicilik, gösteriş ve güzellik duygusu onu değerli taşlara yönlendiriyor. Erkek ise bu değerli taşlarla süslenmiş yüzüğü evleneceği kadına bir sadakat sembolü olarak takar. Tüm giyiminizde olduğu gibi yüzük modelleride karakter ve kişiliğinizi ifade eder. Yüzüğünüzü seçerken modeli, üzerindeki taşları ve hangi madenden yapıldığı önemlidir. Yüzüğünüzün aşkınızla beraber kişiliğinizi de ifade ettiğini unutmayın.